Tanderuis zoekt vrijwilligers!

Ben jij:

 • Geïnteresseerd in autisme?
 • Bereid om vorming over autisme te volgen?
 • Enthousiast en gemotiveerd?

En wil jij:

 • Je nuttig en gewaardeerd voelen?
 • Vrijwilligerswerk uitvoeren in jouw eigen regio, op momenten die jij aangeeft?
 • Jezelf verder ontwikkelen en ontplooien?
 • Een kind, jongere of volwassene met autisme praktisch ondersteunen bij allerlei dagelijkse activiteiten?
 • Meedraaien in ons documentatiecentrum ‘de ASStheek’?
 • Een steentje bijdragen aan onze dagelijkse werking?
 • Of een helpende hand bieden op onze evenementen?

Dan ben jij de held zonder cape die we zoeken!

Wij bieden jou:

 • Heel wat leuke ervaringen en een aangename werksfeer
 • Ondersteuning en coaching
 • Vorming rond autisme
 • Verzekering
 • Onkostenvergoeding: o.m. vervoerskosten, onze vrijwilligers ontvangen een forfaitaire onkostenvergoeding tot een maximum van 34,71€ * per dag.
  (* indexeerbaar bedrag- jaarlijks maximumbedrag 1388,40€)

Meer informatie via:

Samen zorgen, samen sterk!

Goed nieuws! Tanderuis vzw is er voor u, weliswaar vanop een veilige afstand.

We beschikken over alternatieve begeleidingsmethodieken (telefonie, video- of chatgesprekken op afspraak) om onze zorg aan u te blijven continueren.

Samen zorgen, samen sterk!

Informatiebeurs vrijwilligers

Wist je dat…

 • onze vrijwilligers echte ‘Helden zonder cape’ zijn,
 • wij daar ongelooflijk dankbaar voor zijn,
 • wij nog steeds op zoek zijn naar extra ‘Helden’ binnen heel regio Oost-Vlaanderen, om zo nog meer personen met autisme en hun context te kunnen bijstaan,
 • wij onze vrijwilligers van vorming en coaching voorzien,
 • wij ook voor een mooie verzekering en onkostenvergoeding zorgen.

Interesse naar wat we u allemaal te bieden hebben ? Van harte welkom op onze informatiebeurs! Kom even de sfeer opsnuiven en laat je tijdens de week van de vrijwilliger onderdompelen in onze vrijwilligerswerking. Een bezoekje aan ons kenniscentrum, de ASStheek, is eveneens mogelijk.

Wanneer: woensdag 4 maart 2020 van 14u tot 20u (openingsuren ASStheek: 14u tot 17u)
Waar: Tanderuis VZW, Brusselsesteenweg 375, 9090 Melle
Contact: vrijwilligerswerking@thuisbegeleidingautisme.be

Nieuw aanmeldsysteem

Uit de vele reacties die wij kregen via de verschillende kanalen, filteren we vooral twee belangrijke kritieken.

De eerste kritiek betreft een capaciteitsprobleem.

De vragen naar autisme-specifieke ondersteuning zijn veel groter dan het aanbod dat Tanderuis vzw kan realiseren. Dit is door een gebrek aan voldoende middelen vanwege onze subsidiërende overheid. Zowel voor jullie als voor ons is dit bijzonder frustrerend.

De tweede kritiek betreft ons aanmeldingssysteem.

Ieder jaar opnieuw proberen wij ons aanmeldingssysteem bij te stellen, rekening houdend met kritische opmerkingen van gebruikers. Betreffende de nieuwe aanmeldingen voor thuisbegeleiding kozen we er in 2020, in tegenstelling tot voorgaande jaren, voor om de aanmeldingen per leeftijd op te splitsen. Ondanks deze nieuwe aanpak merken we jammer genoeg op dat we alweer overspoeld werden met telefonische oproepen. Dit zorgde voor de nodige frustraties, waarvoor onze excuses. Omdat wij ook niet bij de pakken blijven zitten, zijn we op zoek gegaan naar een mogelijke oplossing. Met de komende aanmeldingsperiode van de ado-werking zullen we dan ook overschakelen naar een nieuwe manier van aanmelden. Dit gebeurt digitaal.

U kan aanmelden op 5/3/2020 tussen 9u en 12u.

Ga naar het aanmeldsysteem

Onze overbruggingshulp blijft steeds toegankelijk. Meer informatie hierover vindt u in ons jaarprogramma via onderstaande link:
https://jaarprogramma.tanderuis.be/jaarprogramma-2020

Indien u nog vragen heeft, aarzel zeker niet van contact op te nemen met de contactpersonen. De contactpersonen zijn bereikbaar voor vragen op maandagnamiddag (13u-16u30) en donderdagvoormiddag (9u-12u30) op het nummer 09/339 15 76 of via mail.

In 2020 gaan we digitaler werken

Als organisatie willen we bijdragen aan een ecologisch verantwoorde maatschappij. We zijn ervan overtuigd dat ook kleine dingen een groot verschil kunnen maken! Daarom gaan we de uitdaging aan om dagdagelijkse gewoonten om te vormen tot een milieuvriendelijker alternatief. Het verkleinen van onze papierberg is hier één voorbeeld van.

Tanderuis zet dan ook sterk in op digitalisering! Vanaf 2020 maken we de overstap van papieren naar digitale dossiers. Al onze RTH-begeleiders zijn uitgerust met een iPad, die in de begeleidingen meer en meer zal ingezet worden. Het handtekenen van de sessies zal voortaan ook elektronisch gebeuren. Deze handtekening wordt uiteraard beveiligd opgeslagen, conform de geldende wet- en regelgeving (GDPR). Met deze maatregelen zal ons papierverbruik aanzienlijk slinken.

Want samen zetten we de stap naar een groenere toekomst!

Verontschuldiging voor tijdelijke blokkering van aanmeldingslijn op 9 januari 2020

Vandaag was de eerste dag voor nieuwe aanmeldingen thuisbegeleiding in 2020 voor gezinnen met een kind met autisme uit leeftijdscategorie 4 tot 11 jaar.

Helaas, bij de start blokkeerde de aanmeldingslijn omwille van overbelasting. Na raadpleging van onze operator bleek dit veroorzaakt door een beveiligingssysteem van de operator. De plotse grote hoeveelheid telefonische oproepen werd door het beveiligingssysteem geïnterpreteerd als een cyberaanval. Hierdoor was Tanderuis vzw niet bereikbaar tussen 09u50 - 10u15 en tussen 10u45 - 11u10.

Onze oprechte verontschuldiging voor deze situatie van overmacht.

Na deze technische problemen waren de aanmeldingslijnen weer vrij. Onze operator registreerde maar liefst 8.707 oproepen. Uiteraard zijn dat niet allemaal verschillende cliënten, omdat de meeste aanmelders meerdere malen bellen, maar het geeft een beeld van hoe hectisch deze voormiddag verliep.

Voor wie zich niet kon aanmelden, volgende week donderdagvoormiddag 16 januari van 9.00 u tot 12.00 u, is de 2de aanmeldingsdag voor kinderen. We hopen u dan te kunnen bedienen zonder technische problemen.

Woonproject Gent neemt vliegend start

De 4 bewoners en hun huisdieren verlieten hun thuis en verhuisden naar hun 'nieuwe huis' eind november 2019. Tanderuis zorgt voor de autispecifieke ondersteuning van de bewoners individueel en het samenwonen in zijn geheel.

Wie en wat?

 • 4 jonge twintigers met autisme
 • 1 hond, 1 gekko, 5 konijnen en 1 goudvis
 • 4 ouder(paren) van deze jongeren
 • 2 professionele begeleiders van Tanderuis
 • Reguliere ondersteuning (poetshulp, gezinshulp, ...)
 • 1 (huur)huis in Destelbergen

Ondersteuning Tanderuis?

 • Overleg tussen de moeders van de jongvolwassenen met autisme en de begeleiders van Tanderuis
 • Individuele gesprekken met de jongeren met autisme (oa. ter voorbereiding van het woonproject
 • Bewonersvergaderingen met de jongeren met autisme en de begeleiders onderling
 • Vormingsmomenten met de poetsdienst, dienst gezinshulp, ...
 • Ondersteuning van het samenwonen door aanwezigheid van de begeleiders tijdens permanentie momenten
 • Auti-vriendelijk maken van de woning
 • Meer info?

Benefiet filmavond 09/10/2019

Op woensdag 9 oktober 2019 gaat om 20u00 in CC NOVA te Wetteren, onze benefiet filmvoorstelling door.

Kaarten zijn te verkrijgen bij de medewerkers van Tanderuis of kunnen online gereserveerd worden (http://goo.gl/forms/iqj3IMUpKl). Na de voorstelling kan er nagepraat worden bij een glas in de foyer.

Mary and Max. is een Australische klei-animatiefilm/stop-motion film uit 2009, die door Adam Elliot werd geschreven en geregisseerd. Mary Dinkle, een 8-jarig, mollig en eenzaam meisje leeft in de achterbuurten van Melbourne. Max Horovitz, een 44-jarige man met het syndroom van Asperger woont in New York. Ondanks hun enorme verschil in leeftijd, in levensstijl en de grote zee tussen hun in weten ze dankzij het schrijven van brieven een hechte vriendschap op te bouwen.

GIO (Globale Individuele Ondersteuning)

Globale individuele ondersteuning (GIO) heeft als doel kinderen met een specifieke zorg- of onderwijsbehoefte maximaal te laten deelne- men binnen de gewone kinder- opvang of het gewoon onderwijs. GIO is de praktische onder- steuning en begeleiding van de kinderopvang of (kleuter-)school. De aard van deze onder- steuning wordt bepaald in overleg naargelang de noden en de reeds aanwezige hulp. Vanuit hun expertise biedt Tanderuis vzw in alle eerstelijnszones van Oost-Vlaanderen GIO aan voor kinderen met autisme.

Meer info over GIO

ASStheek gesloten vanaf woensdag 13 maart tot en met zaterdag 16 maart

De ASStheek wil zijn dienstverlening graag zo fijn mogelijk maken voor zijn leners! Wij stappen daarom over naar een nieuw bibliotheeksysteem, waarmee we jullie nog duidelijkere info willen geven over ons aanbod en nieuwe mogelijkheden willen bieden (bv. online verlengen)! Hierdoor is de ASStheek helaas gesloten vanaf woensdag 13 maart tot en met zaterdag 16 maart. Wij zijn alvast heel benieuwd, hopelijk jullie ook?!

Fonkel for Life - Silent Disco - 14 december 2018 19u-01u

Silent disco is een populaire, creatieve manier van feesten die je toelaat te genieten van de muziek die je zelf kiest.

Het is in de eerste plaats erg leuk en autismevriendelijk. Je kiest zelf jouw muziekkanaal en volume. Het creëert onmiddellijk een groepsgevoel en de hoofdtelefoon zorgt voor veiligheid om geen gesprekken te moeten aangaan. In stilte uit de bol gaan, meer moet dat niet zijn, toch?

Zij die liever niet dansen, maar rustig babbelen kunnen dit doen met een glaasje en een drankje aan de vuurkorven. Gezelligheid troef!

VERLOOP:

 • 19u – 21u:
  1. kinderkanaal (funkids for life)
  2. verzoekkanaal (favorites for life)
  3. feestkanaal (feast for life)
 • 21u – 01u:
  1. dj’s met ASS-kanaal (kickASS dj for life) + special live act!
  2. verzoekkanaal (favorites for life)
  3. feestkanaal (feast for life)

VOOR WIE

 • Iedereen met een warm hart voor Tanderuis vzw (vrienden, buren, studenten, geïnteresseerden, gezinnen in begeleiding…)
 • Kinderen en volwassenen zijn welkom!
 • Personen met autisme

INBEGREPEN

 • Koptelefoon
 • Gezellige, winterse sfeer met vuurtjes en lounge

LOCATIE

 • Overdekte ruimte + niet-overdekte ruimte (vergeet je winterjas niet!)

TICKETS

 • -16-jarigen: 5 euro
 • +16-jarigen: 10 euro
 • Verkrijgbaar via de medewerkers van Tanderuis of bestel online.
 • Fonkel for Life - Silent Disco

  Music for Tanderuis 2018

  Music For Life is er dit jaar van 18 tot 24 december 2017. De week voor Kerstmis wordt zo opnieuw de Warmste Week van het jaar.

  Net als vorig jaar kun je Tanderuis kiezen uit de lijst van vzw's om te steunen.

  Organiseer jij een actie ten voordele van Tanderuis? Registeer jouw warmste actie op https://dewarmsteweek.stubru.be.

  Music for Tanderuis 2017

  Doorverwijzersdag

  Op donderdag 18 oktober 2018 gaat de Doorverwijzersdag door.

  Dit is een infonamiddag voor professionals waarbij het aanbod RTH voor mensen met autisme van Tanderuis wordt voorgesteld.

  • Onthaal vanaf 13u, start stipt om 13u30 einde om 16u
  • Inschrijven via mail naar a.dalm@thuisbegeleidingautisme.be, max. 2 personen per organisatie.
  Doorverwijzersdag

  Tanderuis is een Trooper vereniging

  Steun Tanderuis gratis door online te winkelen! 

  Ga als volgt te werk:

  1. Ga naar de Trooperpagina van Tanderuis

  2. Op deze pagina staan links naar webshops.

  3. Als je via die links naar de webshop surft, weet de shop welke vereniging jij wil steunen.

  4. De link doet het werk, en jij kan gewoon shoppen zoals je normaal shopt, zonder €1 extra uit te geven.

  5. Van elke aankoop die jij doet, gaat er een percentje naar jouw vereniging. Iedereen blij!

   

  Logo Tanderuis VZW

  Nieuw logo

  Op Dag van de Zorg, 18 maart 2018,  lanceerde Tanderuis vzw zijn vernieuwd logo.  Met dit logo en bijhorende krachtige slogan “Tanderuis, thuis in autisme”, communiceren we transparant naar de buitenwereld toe voor welke waarden onze organisatie staat: open, warm, toegankelijk, concreet en gespecialiseerd.

  Open: iedereen met interesse of vragen over autisme is welkom! We willen een open huis zijn voor mensen met autisme! De deur staat altijd open.

  Warm: met de warme kleurencombinatie weerspiegelen we de sfeer waarbinnen de begeleiding gebeurt, binnen een unieke empatische relatie met een vertrouwde begeleider.

  Toegankelijk: de begeleiding is laagdrempelig, er zijn geen drempels met toegangspoorten en allerlei voorwaarden, m.a.w. rechtstreeks toegankelijk. Doordat de vraag veel hoger is dan het gesubsidieerde aanbod is er wel een wachttijd bij aanmelding.

  Concreet: het logo drukt concreet uit wat wij doen, de begeleiding gebeurt hoofdzakelijk aan/in huis, in de leefwereld van de mensen zelf. Concrete, duidelijke, visuele communicatie is ook kenmerkend voor onze begeleidingsstijl. Gespecialiseerd: “thuis in autisme”, onze medewerkers zijn deskundig opgeleid, het begeleidingsaanbod is handicap-specifiek (lees : autisme-specifiek), niet generalistisch.

  Tanderuis vzw biedt autisme-specifieke ondersteuning aan gezinnen met een kind, jongere of volwassene met autisme uit alle gemeenten van de provincie Oost-Vlaanderen. Tanderuis vzw wordt erkend en gesubsidieerd door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) als dienst die rechtstreeks toegankelijke hulp aanbiedt.

  Inspelend op de vele vernieuwingen in het zorglandschap bouwt Tanderuis alle zorgfuncties uit die vervat zitten in het Besluit van de Vlaamse Regering inzake rechtstreeks toegankelijke hulp. 

  • De kernopdracht van Tanderuis vzw is en blijft het aanbieden van mobiele begeleiding op maat, aan huis en vertrekkend vanuit de zorgvragen van de persoon met autisme en het betrokken gezin. Met de expertise van onze deskundige begeleiders zoeken wij samen met de cliënt, het gezin en het netwerk een weg in de vele uitdagingen die het opgroeien en leven met autisme met zich meebrengt.
  • Aanvullend op de handicapspecifieke thuisbegeleiding biedt Tanderuis vzw ambulante begeleiding aan op de dienst zelf onder de vorm van informatie- en adviesgesprekken, kortbegeleiding en individuele begeleiding aan volwassenen met autisme. 
  • Naast deze individuele begeleidingen geloven we ook sterk in de veerkracht van groepsgerichte ondersteuning die we aanbieden onder de vorm van oudercursussen, educatieve spelnamiddagen voor kinderen, vrijetijdsactiviteiten met jongeren en volwassenen, grootouderwerking, brussenactiviteiten en uitwisselingsavonden.
  • Tenslotte biedt Tanderuis naast de functies mobiele, ambulante en groepsbegeleiding ook rechtstreeks toegankelijke dagopvang en verblijf aan onder de vorm van autismevriendelijke kampen, weekends en logeermogelijkheden in gastgezinnen (GASStvrij).
  • Tanderuis vzw stelt graag zijn 35 jaar lang opgebouwde autismespecifieke kennis ter beschikking van intersectorale partners in het zorglandschap door middel van outreach (kennisoverdracht). Iedereen is ook welkom in de ASStheek, het informatie-, documentatie- en onthaalcentrum dat toegankelijk is voor iedereen met interesse voor autisme. 

  Het logo met aangename kleurencombinatie, samen met de naam van onze organisatie en bijhorende slogan vormen één ondeelbaar geheel. Met dit vernieuwde logo slaan we een brug tussen het heden en het verleden. Het is herkenbaar (we blijven dicht bij onze roots, met ‘thuisbegeleiding’ als kernfunctie) enerzijds maar toch modern, fris en vernieuwend anderzijds. We spelen immers graag in actuele tendensen uitgaand van concrete en reële noden van mensen met autisme.

  Logo Tanderuis VZW

  Music for Tanderuis

  Music For Life is er dit jaar van dinsdag 18 tot en met maandag 24 december. De week voor Kerstmis wordt zo opnieuw de Warmste Week van het jaar.

  Net als vorig jaar kun je Tanderuis kiezen uit de lijst van vzw's om te steunen.

  Organiseer jij een actie ten voordele van Tanderuis? Registeer jouw warmste actie op https://dewarmsteweek.stubru.be.

  Music for Tanderuis 2018

  Gastgezinnen

  ZIJN JULLIE

  • een enthousiast en sociaal gezin?
  • mensen die het fijn vinden af en toe anderen te helpen?
  • geïnteresseerd in autisme?

  EN WILLEN JULLIE

  • een kind met autisme af en toe in jullie gezin opvangen voor een dagje, een weekendje of tijdens een vakantie?
  • daarmee de ouders van het kind even op adem laten komen, zodat ze er nadien weer met volle energie kunnen invliegen?

  DAN HEBBEN WIJ JULLIE NODIG!! 

  Lees er meer over in onze flyer...

  Filmavond 'Adam'

  flyerOp woensdag 4 oktober 2017 organiseert Tanderuis andermaal een benefiet filmvoorstelling. Dit maal kozen we voor 'Adam'.

  Adam, een jongeman met het Asperger Syndroom, blijft na de dood van zijn vader in hun gezamenlijke appartement wonen. Hij is gefascineerd door onderwerpen zoals science fiction en ruimtereizen. Wanneer de aantrekkelijke lerares en schrijfster Beth in het appartementsgebouw komt wonen groeit er een band tussen de twee.

  Tickets zijn verkrijgbaar bij de medewerkers van Tanderuis, of kun je online bestellen.

  Wil jij sponsoren?

  In aanloop van de filmavond zijn we eveneens op zoek naar sponsors. Kent u iemand die ons kan sponsoren? Of steunt u Tanderuis zelf graag als sympathisant, gulle gever, subsponsor, of hoofdsponsor? Neem contact op met Jo Renty voor meer informatie over onze sponsorformules: j.renty@thuisbegeleidingautisme.be Alvast van harte bedankt!

  Halfjaarprogramma

  halfjaarprogramma najaar 2017Tanderuis zet de activiteiten die georganiseerd worden voor het netwerk van personen met autisme vanuit onze grootouder-, bezoekouder- en adolescentenwerking in een nieuw kleedje.

  Lees meer...

  Inschrijven...

  Brussenactiviteiten

  brussenIn het najaar voorzien wij ons tweede halfjaarlijkse programma voor de brussenactiviteiten, voor waar jullie zich voor kunnen inschrijven.

  De voorwaarde is wel dat men zich inschrijft voor het ganse programma alvorens te kunnen deelnemen. De reden dat we voor deze visie kiezen is omdat wij de groepsdynamiek binnen de brussenactiviteiten heel belangrijk vinden enerzijds en anderzijds dit voor onze dienst op administratief vlak eenvoudiger, efficiënter en haalbaarder wordt.

  Lees meer... / inschrijven...

   

  Spelcontact 2017

  Binnen onze kinderwerking zijn we 3 jaar geleden gestart met een nieuwe deelwerking SPELCONTACT! Deze spelnamiddagen specifiek voor kinderen met ASS en een normale begaafdheid starten op woensdag 20 september , en is voor jongens en meisjes van het 4de, 5de en 6de leerjaar. We gaan doorheen 7 woensdagnamiddagen aan de slag met allerhande spellen en spelmaterialen om te focussen op enkele doelstellingen zoals: leren kiezen, leren beurtnemen, leren omgaan met winnen en verliezen, …

  Met andere woorden:

  Speelt uw kind graag spellen in leuk gezelschap?

  Dan is dit zijn/haar uitgelezen kans om én nieuwe spellen te leren kennen én nieuwe contacten te leggen!

  Speelt uw kind graag spellen, maar verloopt het niet altijd zo gemakkelijk met begrijpen van het spel, omgaan met winnen en verliezen, beurtrol, …? 

  Dan helpen wij hem/haar daar graag  bij!

   We verwelkomen jullie met veel plezier tijdens deze spelnamiddagen!

   Voor meer informatie rond Spelcontact 2017 gelieve door te klikken naar de bijlage.

   INSCHRIJVEN KAN TOT  12 JUNI – e.desmet@thuisbegeleidingautisme.be

   

  Brussencursus -12 jaar

  Heb je een broer of zus met autisme?
  Zit je zelf in het 4de, 5de of 6de lj?
  Wil je op verkenning gaan in autismeland?
  Wil je zelf weten hoe het voelt autisme te hebben?
  Wil je over je broer of zus vertellen in groep?
  Wil je tips over hoe je kunt omgaan met je broer of zus?

  Dan ben je welkom op onze brussencursus!

  Lees meer... / inschrijven...

   

  Zeedag 2017

  zeedagOok dit jaar organiseren we een dag aan zee en dit op 17 juni 2017!Jullie zijn welkom met familie, vrienden en/of kennissen! We voorzien heel wat leuke strandactiviteiten en amusement voor het hele gezin.

  Lees meer... / inschrijven...

   

  Zomerkamp

  zomerkampVan 10 tot 14 juli 2017 organiseert Tanderuis ism Sint-Gregorius een zomerkamp voor jongeren tussen 12 en 18 jaar met autisme.

  Lees meer... / inschrijven...

  Midzomerwerking

  midzomerwerkingTanderuis organiseert samen met Hagewinde twee superfijne mega-coole vakantieweken (zonder overnachting) voor kinderen van 6 tot 13 jaar met ASS. 

  Lees meer... / inschrijven...

  Expeditie Brussen

  foto

  • Heb je een broer of zus met autisme?
  • Zit je zelf in het 1ste, 2de of 3de middelbaar?
  • Wil je op verkenning gaan in autismeland?
  • Wil je zelf weten hoe het voelt autisme te hebben?
  • Wil je over je broer of zus vertellen in groep?
  • Wil je tips over hoe je kunt omgaan met je broer of zus?

   

  Dan hebben we goed nieuws voor jou want dan kom je in aanmerking voor deelname aan Expeditie Brussen 2017!
  Deze gaat door in de gebouwen van Tanderuis: Brusselsesteenweg 375 A, 9090 Melle

  Lees meer... /inschrijven...

   

  Info-avond

  Beste ouder(s),

  De kinderwerking organiseert een info-avond rond autisme en vrije tijd.

  Er zal worden stilgestaan bij de invulling van ‘vrije tijd’, de spelniveaus, de verschillende soorten spellen en er wordt bekeken op welke manier spellen kunnen aangepast worden aan de mogelijkheden van het kind.

  Met de zomervakantie op komst dus zeker een boeiende avond om tips mee te krijgen rond vrije tijd en spelmateriaal!

  Tevens is er de mogelijkheid om kennis te maken met onze ASStheek.

  Wanneer? Donderdag 27 april 2017 van 19u30 tot  22u.

  Voor wie? Voor ouders van een kind met autisme tussen 5 en 12 jaar en geïnteresseerden.

  Lees meer... / inschrijven...

   

  WAD 2017

  Tanderuis vzw kiest er dit jaar opnieuw voor om de TALENTEN van personen met autisme extra in de kijker te zetten en ruimer bekend te maken bij onze buren, sponsors, bevriende organisaties, doorverwijzers, kennissen en vrienden!
  Het begrip ítalentí zien we ruim. Het kan iets zijn waar iemand goed/sterk in is, maar even goed iets waardoor je wordt geprikkeld, waar je passie in ligt. Soms is het vinden van een interesse op zich al een (speur-)talent.

  We hopen u talrijk te mogen verwelkomen!

  Vernissage Wereld Autisme Dag - Tanderuis, Brusselsesteenweg 375 A, Melle

  do 30.03.2017 >> 19:00-22:00: receptie & vernissage
  vr 31.03.2017 >> 13:00-17:00: vernissage
  za 01.04.2017 >> 13:00-17:00: vernissage

   

  Handvat

  Heeft u vragen rond vroegbegeleiding bij kinderen met autisme?

  De kennis en ervaring van ons vroegbegeleidingsteam werd uitgeschreven in een handige bundel! Via een fichesysteem kunnen ouders beknopt en flexibel informatie raadplegen omtrent vroegbegeleiding. Een echte aanrader!! Te ontlenen en aan te kopen via onze ASStheek. 

   

  Oproep talenten Wereld Autismedag

  De Verenigde Naties hebben 2 april uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag (World Autism Awareness Day). Die dag wordt autisme wereldwijd in de schijnwerpers gezet en dat doet Tanderuis vzw ook door opnieuw de TALENTEN van personen met autisme extra in de kijker te zetten.

  Het begrip ’talent’ zien we ruim. Het kan iets zijn waar iemand goed/sterk in is, maar even goed  iets waardoor je wordt geprikkeld, waar je passie in ligt. Soms is het vinden van een interesse op zich al een (speur)talent.

  Lees meer... / Neem deel...

  Halfjaarprogramma brussen

  Een nieuw jaar  gaat van start en daar horen nieuwe speldagen bij!
  Vanaf 2017 zet Tanderuis vzw de activiteiten die georganiseerd worden voor het netwerk in een nieuw kleedje!

  Met trots stellen wij ons halfjaarlijks programma voor waar jullie zich voor kunnen inschrijven. De voorwaarde is wel dat men zich inschrijft voor het ganse programma alvorens te kunnen deelnemen. De reden dat we voor deze visie kiezen is omdat wij de groepsdynamiek binnen de brussenactiviteiten heel belangrijk vinden enerzijds en anderzijds dit voor onze dienst op administratief vlak eenvoudiger, efficiënter en haalbaarder wordt.

  Lees meer... / inschrijven...

   

  Halfjaar programma's

  Vanaf 2017 zet Tanderuis vzw de activiteiten die georganiseerd worden voor het netwerk van personen met autisme vanuit onze grootouderwerking, bezoekouderwerking én brussenwerking in een nieuw kleedje. 

  Met trots stellen we ons eerste halfjaarlijks programma voor waar jullie zich voor minimum vier activiteiten kunnen op inschrijven. Het is samengesteld vanuit deze drie werkingen, met elk hun eigen identiteit en eigen doelpubliek. Hiermee bedoelen we dat de grootouders zich het meest aangesproken kunnen voelen door de activiteiten die georganiseerd worden vanuit de grootouderwerking en dat het voor broers en zussen het interessantste is om deel te nemen aan de brussenactiviteiten. Eens gluren bij de buren mag natuurlijk ook!

  Is uw interesse aangewakkerd? Bekijk dan snel het programma.

   

  Film for Life

  logoSPHINX Gent presenteert Life, Animated★★★★★ (van Roger Ross) - voor het goede doel!

  Een filmparel waarin u meegenomen wordt in de leefwereld van Owen, een energieke babbelaar die op driejarige leeftijd plots stopt met praten. Autisme doet hem wegglijden in een donkere, afgesloten wereld. Er lijkt geen weg terug te zijn. De volgende vier jaar reageert Owen maar op één ding: Disney-films.  

  Kom gerust meegenieten – al dan niet mét popcorn – op dinsdag 20 december in Sphinx, Gent. Voor tickets (10 euro) en praktische info verwijzen we u graag door naar https://www.sphinx-cinema.be – koop tickets.

  Bekijk de flyer... of bestel nu tickets

  Oudercursus

  In het voorjaar van 2017 organiseert Tanderuis vzw voor de 5de maal op rij een cursus “autisme en puberteit” voor ouders van een jongere (12 - 16 jaar) met autisme en een normale begaafdheid.

  De opvoeding van pubers met autisme is een heuse uitdaging. Tijdens deze cursus wordt informatie gegeven over puberteit en autisme, is er ruimte voor uitwisseling tussen de ouders onderling, worden er inleefmomenten georganiseerd, ... Kortom, we blijven niet bij de theorie, maar hopen u heel wat praktische handvatten en nieuwe inzichten te kunnen aanreiken. 

  Ouders die in het verleden de cursus volgden, gaven onder meer het volgende aan:

  “De cursus is een aanrader voor alle ouders met een puber met autisme!”
  “De inleefmomenten zijn mij het meest bijgebleven. Dan besef je hoe moeilijk het soms is voor je kind”.
  “Ik vond het heel fijn om met andere ouders mijn ervaringen te kunnen delen. Mensen die écht weten wat het betekent een puber met autisme in huis te hebben...” 

  Lees meer... / Inschrijven...

  Tanderuis zoekt gastgezinnen

  gastgezinnenTanderuis vzw start binnenkort met een gloednieuw project!

  In onze begeleidingen merken we dat de voortdurende aanwezigheid van een kind met autisme zijn stempel drukt op de draagkracht van alle gezinsleden. Bij veel van onze gezinnen in begeleiding leeft dan ook de vraag: ‘Wat als ons kind eens een weekend of enkele dagen in de vakantieperiode bij een ander gezin zou verblijven’? De zoektocht naar een aangepaste opvangplaats verloopt echter niet van een leien dakje.

  Zo kwamen ouders bij ons aankloppen of wij hiervoor geen werking konden uitbouwen. We vonden in Pleegzorg Oost-Vlaanderen reeds een partner om aan deze vraag te kunnen beantwoorden, maar we kunnen dit niet alleen…

   Om in dit project te kunnen slagen, zijn we op zoek naar voldoende gastgezinnen die bereid zijn om een kind met autisme voor een korte periode op te vangen. 

  Aangezien jullie ervaring hebben met autisme en reeds begeleiding kregen vanuit Tanderuis, richten we ons tot jullie. We geloven er immers in dat jullie dé ervaringsdeskundigen zijn die andere ouders hierin kunnen ondersteunen.

  Spreekt dit aanbod jullie aan en voelen jullie zich geroepen? Neem dan snel contact op!

  Wij kijken alvast hoopvol uit naar een grote respons!

  Bekijk de flyer...

  Spelcontact 2017

  Voor jongens en meisjes met autisme en een normale begaafdheid van het 4de, 5de en 6de leerjaar

  Speelt uw kind graag spellen in leuk gezelschap?

  Dan is dit zijn/haar uitgelezen kans om én nieuwe spellen te leren kennen

  én nieuwe contacten te leggen!

  Speelt uw kind graag spellen, maar verloopt het niet altijd zo gemakkelijk met begrijpen van het spel, omgaan met winnen en verliezen, beurtrol, …? 

  Dan helpen wij hem/haar daar graag  bij!

  Wij verwelkomen jullie graag op onze spelnamiddagen!

  Lees meer...

   

  Infoavond 17.11.2016

  Beste,

   

  De info-avond van donderdag 17 november 2016 rond ‘autisme en vrije tijd’ gaat NIET door wegens onvoldoende inschrijvingen.

  De vorming zal in het voorjaar opnieuw ingepland worden. We brengen jullie op de hoogte van zodra de datum bekend is.

  Wensen jullie als dienst deze informatie toch te verkrijgen, is er steeds de mogelijkheid om dit via outreach op te nemen.

  U kan zich hiervoor melden bij Christel Cloetens c.cloetens@thuisbegeleidingautisme.be 

  Bedankt voor uw begrip.

  Met vriendelijke groeten,

  Griet Masureel, Gerlinda Van Campenhout & Caroline Claeys

   

  Inleefmoment

  Beste ouders en grootouders,

  Op 25/11/2016 in de voormiddag bieden we u de kans om aan de hand van een inleefmoment te ondervinden hoe het is om autisme te hebben.
  Hoe is het om vast te lopen omdat concrete communicatie ontbreekt?
  Hoe is het om te mislukken in een opdracht omdat teveel prikkels in één keer binnenkomen?

  Het inleefparcours werd ontwikkeld voor iedereen die autisme wil ervaren en leren kennen. Niet via complexe verklaringsmodellen of ingewikkelde theorieën, maar wel vanuit de alledaagse praktijk.
  Het parcours wordt doorlopen in kleine groepjes, zodat iedereen aan bod komt. 

  Meer info... / inschrijven...

  Vroegbegeleiding

  Met trots stellen wij jullie onze eerste ontmoetingsnamiddag van de vroegbegeleiding voor!

  Deze gaat door op zaterdag 26 november 2016 van 14u tot 17u.

  Op deze dag bieden wij

  Doorlopend:

  • Een ontmoetingsmoment met andere kindjes en ouders die wij begeleiden binnen onze vroegbegeleiding
  • Een toetje en drankje verkrijgbaar
  • Een bezoekmogelijkheid in onze ASS-theek en het snoezelhuis

  Activiteiten op vaste uren:

  • Sherborne (14u30-15u)
  • Kinderyoga (15u30-16u / 16u30-17u)
  • ‘Muziek op schoot’ (14u30-14u45 / 16u30-16u45)

  Meer info... / inschrijven...

  Music for Life

  Zaterdag 15 oktober organiseren wij een grote Music for Life actie tvv Tanderuis vzw: tea-room met pannenkoekenverkoop van 9.00 u tot 17.30 u.
  Ook chrysanten, lavendelzakjes en houten popjes te koop! De ASStheek is ook de hele dag open. Iedereen van harte welkom in Melle.

  mfl

  Info-avond kinderwerking

  De kinderwerking organiseert een info-avond rond autisme en vrije tijd.
  Er zal worden stilgestaan bij de invulling van ‘vrije tijd’, de spelniveaus, de verschillende soorten spellen en er wordt bekeken op welke manier spellen kunnen aangepast worden aan de mogelijkheden van het kind.
  Met de Sint op komst dus zeker een boeiende avond om tips mee te krijgen rond vrije tijd en spelmateriaal!

  Tevens is er de mogelijkheid om kennis te maken met onze ASStheek. 

  Meer info.../inschrijven...

  Music for Life

  Ook dit jaar kan u Tanderuis kiezen als uw goed doel voor uw actie in het kader van Music for Life. Samen maken we van de Week voor Kerstmis opnieuw de Warmste Week. We hopen dat velen onder jullie een actie tvv. Tanderuis opzetten.

  Klik op de flyer voor meer info.

  mfl

  Brussen: het spokenbureau

  Hebben jullie zin in een heerlijke dag vol spoken, geesten en griezels?
  Zo ja, verkleed je als iets engs en durf ons spokenbureau te betreden.

  Of zijn jullie soms bang,.... IN HET DONKER?

  Meer weten... / inschrijven...

   

  Leren met autisme

  Onze bezoekouderwerking organiseert samen met onze vrijwilligerswerking een uitwisselingsavond met als thema: “LEREN MET AUTISME?” die doorgaat in Tanderuis op dinsdagavond 18 oktober 2016 van 19u30- 22u.

  Meer weten... / inschrijven...

  ChatOfest

  chatofestTanderuis werd als goed doel geselecteerd door Chatofest.

  Op 18 september 2016 gaat er een gezinsvriendelijk event door op het kasteeldomein van de heer Edouard de Potter (Brusselsesteenweg 190 te Melle).
  Je vind hierover meer info op hun website : www.chatOfest.be

  Iedereen is welkom !

   

  ASStheek zomervakantie

  De ASStheek gaat in verlof van 16 juli tot 15 augustus. We verwelkomen jullie graag op woensdag van 14u tot 17u en zaterdag van 9u30 tot 12u. De donderdagen zijn we eveneens gesloten in de zomer. Verlengen van materialen kan steeds telefonisch tijdens de permanentie-uren. Niet per mail, want deze kunnen we niet tijdig onderscheppen. Als u belt zullen de vrijwilligers u graag onmiddellijk helpen! Een fijn en zonnig verlof!

  Met vriendelijke groeten,

  Het ASStheek team
  GSM: 0493/ 51 90 30

   

  Zeedag

  zeedagOok dit jaar organiseren we een dag aan zee en dit op 2 juli 2016! Jullie zijn welkom met familie, vrienden en/of kennissen! We spreken af om 10u30 op het strand aan “Twinsclub” in Bredene (surfclub). Einde is voorzien omstreeks 17u. 

  Lees meer... / inschrijven...

   

  Sponsors filmavond

  benefietOp woensdag 12 oktober om 20u organiseert Tanderuis vzw een voorstelling van de film X + Y in cc Nova te Wetteren. Momenteel zijn wij nog op zoek naar sponsors die deze benefiet willen ondersteunen. Wij stellen graag de verschillende formules aan u voor die wij hebben voorzien zodat u de meest interessante sponsorwijze kiezen.

  Wil je meer weten, neem dan contact met Griet Masureel.

   

   

  Benefiet filmavond

  Op woensdag 12 oktober 2016 organiseren wij voor de 2de keer een benefiet filmavond.

  In CC Nova te Wetteren projecteren wij "X + Y" van Morgan Matthews. Nathan, een tiener met autisme, trekt zich na de plotselinge dood van zijn vader terug in zijn eigen wereldje. Anderen houdt hij op afstand, zelfs zijn moeder Julie.  Zijn leraar, Mr. Humphreys, ontdekt Nathans talent voor cijfers en bezorgt hem een plek in de Britse ploeg voor de Internationale Wiskunde Olympiade. Als lid van dat team lijkt Nathans leven voorgoed te veranderen. Bij de training in Taiwan komt hij voor nieuwe uitdagingen te staan, vooral na zijn ontmoeting met de aantrekkelijke Zhang Mei, een van de Taiwanese tegenstanders.

  Inkomkaart: € 15 // Steunkaart: € 5
  Kaarten verkrijgbaar via de medewerkers van Tanderuis vzw of via online reservatie.

  benefiet

  Brussencursus -12 jaar

  Heb je een broer of zus met autisme?
  Zit je zelf in het 4de, 5de of 6de lj?
  Wil je op verkenning gaan in autismeland?
  Wil je zelf weten hoe het voelt autisme te hebben?
  Wil je over je broer of zus vertellen in groep?
  Wil je tips over hoe je kunt omgaan met je broer of zus? Dan ben je welkom op onze brussencursus!

  Lees meer... / inschrijven...

  Bezoekouderwerking: omgaan met reacties

  De bezoekouderwerking van Tanderuis nodigt je uit voor een uitwisselingsavond met als thema: “Hoe omgaan met reacties van familie en vrienden over het autisme van mijn kind, jongere of  volwassene?” die doorgaat in Tanderuis op dinsdagavond 10/05/2016 van 19u30- 22u.

  Lees meer... / inschrijven...

  Bezoekouderwerking: inleefavond

  De bezoekouderwerking van Tanderuis vzw organiseert op 11 april een inleefavond met als spreekster Kathleen Peeters.

  Lees meer... / inschrijven...

   

  Grootouderwerking: autisme vooruit

  Hoe omgaan met mensen met autisme? We vinden dit niet altijd makkelijk. Via het boek ‘AUTISME VOORUIT’ willen we u graag tips aanreiken op weg met iemand met autisme. Kathleen Peeters vertelt ons over het ontstaan en het doel van het boek met 101 tips, waarna we in kleine groepjes met elkaar uitwisselen. 

  Lees meer... / inschrijven...

  Brussenwerking inleefmoment 16+

  Brussenwerking Tanderuis vzw nodigt broers en zussen, ouder dan 16 jaar, uit op een AUTISMEBELEVINGSCIRCUIT.
  Via tien korte opdrachten brengt dit circuit je in de gevoelswereld van autisme.

  Lees meer... / inschrijven...

  inleefmoment

  Expeditie Brussen

  • Heb je een broer of zus met autisme?
  • Zit je zelf in het 1ste, 2de of 3de middelbaar?
  • Wil je op verkenning gaan in autismeland?
  • Wil je zelf weten hoe het voelt autisme te hebben?
  • Wil je over je broer of zus vertellen in groep?
  • Wil je tips over hoe je kunt omgaan met je broer of zus?

  Dan hebben we goed nieuws voor jou, want dan kom je in aanmerking voor deelname aan Expeditie Brussen 2016!

  Lees meer... / inschrijven...

  Talenten van autisme in de kijker

  Talenten van autisme in de kijker nav Wereld Autisme Dag in Tanderuis. Iedereen welkom op donderdag 24 maart van 19u tot 22u en zaterdag 26 maart 2016 van 14u tot 17u.

  talenten van autisme in de kijker

   

  Week van de vrijwilliger

  attentieMet 750.000 zijn ze, de vrijwilligers die zich in Vlaanderen inzetten. Sommigen doen dat elke dag opnieuw, anderen maken zich met momenten vrij. De één heeft veel tijd, de ander wat minder. Maar één ding hebben ze gemeen: die duizenden vrijwilligers zetten onbezoldigd en uit vrije wil in voor een goed doel, in hun buurt, bij acties en evenementen of in jouw organisatie.

  Bedanken wij, Tanderuis vzw, onze vele vrijwilligers ook??

  Ja! Namens de vrijwilligerswerking willen we je bij deze bedanken.
  Als we je binnenkort zien (bijvoorbeeld op één van onze vormingsavonden of in de ASStheek of bij een hobbyclub, of een werkgroepvergadering …) voorzien we een kleine attentie om te bedanken voor jouw warm hart.
  Weet dat jij een extra hart en handen vormt voor Tanderuis vzw en de gezinnen die bij ons in begeleiding zijn.
  Dus nog eens super wel bedankt!
  Namens alles medewerkers van Tanderuis vzw

   

  Brussenwerking: Pasen

  paashaasDe klokken zijn al terug naar Rome, maar ze zijn de paashaas vergeten. Nu willen wij geld inzamelen zodat de paashaas een vliegticket kan kopen en terug kan vliegen.
  Helpen jullie ons mee?

  Lees meer... / inschrijven...

  Bezoekouderwerking

  De bezoekouderwerking van Tanderuis vzw organiseert een info- en uitwisselingsavond op 8 maart 2016 met als thema : “bewaken van je eigen energiebalans als ouder in het samenleven met een kind met autisme".

  Lees meer... / inschrijven...

   

  Vacature

  vacature

  Raamakkoord

  De voorbije weken kregen we onrustwekkend nieuws; door de vernieuwingsplannen van de minister dreigden thuisbegeleiding het slachtoffer te worden van drastische besparingen!  Gisteren bereikten de thuisbegeleidingsdiensten een akkoord met minister Vandeurzen. Er zal niet worden gesnoeid in ons personeelsbestand, noch in de budgetten. We zijn uitermate verheugd met deze positieve wending en zullen constructief meewerken aan de concrete uitwerking van de gemaakte afspraken. De woordvoerder van de minister formuleerde het gisteren als volgt:

  Er is een consensus over het volgende bereikt:

  Voldoende capaciteit en kwaliteit waarborgen is het uitgangspunt van de inkanteling van thuisbegeleiding in rechtstreeks toegankelijke hulp aan personen met een handicap. Op een constructief overleg deze namiddag werd dit uitgangspunt onderschreven door de delegatie van de diensten thuisbegeleiding die werd ontvangen op het kabinet.

  Over volgende punten werd een akkoord bereikt:

  1. Niet elke mobiele begeleiding heeft zelfde inhoud en vraagt zelfde expertise.
  2. Het onderscheid wordt gerespecteerd tussen gespecialiseerde doelgroepspecifieke begeleiding en de algemene breedsporige begeleiding. Dit veronderstelt een reliëf in subsidiëring.
  3. Kwaliteit, continuïteit van gespecialiseerde doelgroepspecifieke begeleiding en een goede balans in de werkdruk moeten gewaarborgd worden.
  4. De inkanteling van thuisbegeleiding in RTH (rechtstreeks toegankelijke hulp) moet minimaal dezelfde capaciteit waarborgen.
  5. De overlegpartners erkennen hun collectieve bekommernis en verantwoordelijkheid voor de kwaliteit alsook de transparantie voor de gebruiker.

  Tijd voor carnaval

  Met carnaval mag je even iemand anders zijn. Je kan je verkleden in wie of wat je maar wilt. Wil je een princes zijn? Of een beer?,...
  Op ons dolle carnavalfeest kan je volledig uit de bol gaan.

  Volgende figuren zullen ook aanwezig zijn: een heks, een fee, een reus, een vampier,... 

  Lees verder... / inschrijven...

   

  Talenten van autisme in de kijker

  Op naar een 2° succesvolle editie van vernissage “Talenten van Autisme in de kijker” in het kader van Wereld Autisme Dag!

  Op 24 maart 2016 stellen we de talenten van personen met autisme voor op onze vernissage. Kan je goed schilderen, tekenen of schrijf je mooie verhalen? Maak je foto’s of keramiekwerk? Dans je graag of ben je handig met de diabolo?

  Aarzel dan niet en schrijf je in!

  Lees meer... / Inschrijven...

   

  Zorgvernieuwing of zorgvernieling?

  Via de Taskforce Persoonsvolgende Financiering (PVF), een werkgroep van het Kabinet van Minister Vandeurzen die de transitie naar PVF moet voorbereiden, vernamen we zorgwekkend nieuws.

  Vanaf 2017 zou men de zorgvorm thuisbegeleiding willen laten opgaan in het Besluit Rechtsteeeks Toegankelijke Hulp (BVR RTH).

  RTH wordt op heden legistiek geregeld in 2 Besluiten, met name het BVR Thuisbegeleiding en het BVR RTH.  Het lijkt op het eerste gezicht op een uitvoering van administratieve vereenvoudiging maar houdt absoluut geen rekening met de realiteit op de werkvloer. Het betekent immers dat men thuisbegeleiding gelijkschakelt met breedsporige handicap-overschrijdende ondersteuning zoals RTH-diensten hun zorg aanbieden. Dit is erg zorgwekkend omdat thuisbegeleiding eerder gespecialiseerde doelgroep-specifieke ondersteuning aanbiedt. 

  Het bericht komt heel plots en onverwacht want het is in tegenstelling tot eerdere berichten, waarbij men pleit voor het behoud van beide BVR’s. 

  Hierdoor dreigt de werkdruk alweer toe te nemen, de kwaliteit van thuisbegeleiding verloren te gaan en zullen alweer veel gebruikers in de kou  komen te staan.

  Lees een verduidelijkende nota vanuit  SWOT-V (Samenwerkingsverband tussen 26 Vlaamse erkende TB-diensten). 

  Thuisbegeleiding luidt daarom de alarmbel ! Kunnen wij op uw steun rekenen?

   

  Brussenwerking: kerst knutselactiviteit

  De dagen worden kouder, de nachten duren langer, mutsen en sjaals worden bovengehaald, er lopen zwarte pieten over daken en hier en daar horen we al een streepje kerstmuziek,...
  We krijgen bezoek van de sneeuwman ... maar enkel als we het gezellig en warm kunnen maken in ons lokaaltje. En daarvoor hebben we natuurlijk jullie hulp nodig! 

  Lees meer... / inschrijven...

  Wandeltocht tvv Tanderuis

  Op zondag 20 december organiseert Groep 't Singel een wandeltocht in de Lembeekse bossen tvv Tanderuis vzw. U leest er alles over in deze flyer.

  wintertocht

  ASStheek Kerstvakantie

  De ASSTheek is open op zaterdag 19 december (9u30 tot 12u) en woensdag 23 december (14u tot 17u).

  We zien jullie graag na de feesten terug vanaf woensdag 6 januari.

   

  ASStheek

  Het onthaal- en informatiecentrum van Tanderuis vzw, ASStheek, bestaat 1 jaar !  Nav deze verjaardag werd onderstaande affiche ontworpen.
  Iedereen met interesse voor en vragen over autisme is welkom in onze ASStheek.

  affiche

  Groepsbegeleiding

  In het voorjaar van 2016 organiseert Tanderuis een cursus groepsbegeleiding voor ouders van een kind met autisme (6 tot 12 jaar) en een normale begaafdheid.

  In deze cursus wordt duidelijk hoe het komt dat de opvoeding van een kind met autisme zo anders verloopt. Er wordt stap voor stap gewerkt aan meer inzicht in het autistisch denken en doen. Samen met u, de andere deelnemers en de begeleiders van de groep zoeken we naar een manier van omgaan met uw kind.

  Wij hopen u praktische handvatten en nieuwe inzichten te kunnen aanreiken waar u verder mee aan de slag kan! 

  Meer info... / inschrijven...

   

  Brussenwerking: herfstwandeling

  Bezoekouderwerking: brussen

  Beste ouder(s),

  fotoOp 24 november is onze spreekster is Tinneke Moyson. Zij kan als geen ander op een boeiende en leerrijke manier vertellen over hoe het voelt om een broer of zus te hebben met autisme. Zij doet dit gebaseerd op eigen onderzoek en jarenlange ervaring in het contact met brussen.

  We starten om 19u30. Rond 20u30 voorzien we een korte pauze, waarna we de spreekster weer aan het woord laten tot ongeveer 22.00u.

  Voor de geïnteresseerden: de ASStheek is open vanaf 18u30..

  Meer weten... / inschrijven...

   

  Infomoment grootouderwerking: autisme

  Grootouderwerking Tanderuis vzw nodigt grootouders en ouders uit op het infomoment: Autisme - een bondige en praktische verduidelijking.

  Dit gaat door op 20 november 2015 van 9u30  tot 12u.

  Lees meer... / inschrijven...

  ING Solidarity Award

  ING hecht veel belang aan sociaal verantwoord ondernemenen wil daarom Belgische verenigingen steunen. Per provincie schenkt ING 1000 Euro aan de top 5 van verenigingen die de meeste online stemmen verzameld hebben. Ook dit jaar dingt Tanderuis vzw mee naar een ING Solidarity Award. 

  Breng hier je stem uit. Vergeet je stem niet te bevestigen met Facebook Connect via de link die je in een mail krijgt toegestuurd! Stemmen kan tot 10 november.

   

  Info-avond 12.11.15

  Tanderuis en Pleegzorg Oost-Vlaanderen nodigen u graag uit op hun infoavond rond ondersteunende opvang van kinderen met autisme. Tijdens dit moment zal er dieper ingegaan worden op de mogelijkheden die er zijn om als gezin ondersteuning te bieden aan een ander gezin met een kind met autisme. U krijgt er ook een duidelijk beeld van de vormings- en selectieprocedure voor kandidaat ondersteunende gezinnen en wat er administratief komt bij kijken. Uiteraard is er dan ook de mogelijkheid om vragen te stellen.

  DONDERDAG 12 NOVEMBER 2015 – 20u
  Brusselsesteenweg 375A – 9090 Melle (Tanderuis)

  Onthaal vanaf 19u45. We starten om 20u. Gelieve een seintje te geven indien u aanwezig kan zijn op deze infoavond door je gegevens door te sturen naar Christel Cloetens c.cloetens@thuisbegeleidingautisme.be of te bellen naar 09/228.18.33

  Alvast bedankt voor uw interesse! Vriendelijke groeten,

  Christel Cloetens - Tanderuis
  Bart Carael - Pleegzorg Oost-Vlaanderen

   

  Halloween

  Wij, heksen uit Hekstazia, hebben sinds enige tijd een groot probleem. Onze heksenburcht is overmeesterd door een reusachtige spin, Arachna. Wij hebben met man en macht geprobeerd deze kanjer te verslaan, maar het lukt ons niet.
  Na lang nadenken en brainstormen rond ons groot heksenvuur, hebben we een plan bedacht. Alleen lukt het ons niet, we hebben vele helpende handen nodig.
  Daarom willen we jullie vragen om ons te komen helpen de spin weg te jagen, samen staan we sterk! 

  We rekenen op jullie!!!

  De heksen Maneschijn en Nachtschaduw .

  Lees meer... / inschrijven...

  Swipe je met ons mee?

  De werkgroep mediatheek, onderdeel van onze ASStheek, onthaal en informatiecentrum Autisme, stelt jullie graag hun eerste infoavond voor op donderdag 22 oktober 2015!!

  Het wordt een boeiende avond waar we samen de wereld van de vele APP’s induiken en stilstaan bij talrijke thema’s (planning, zelfredzaamheid, communicatie,…) voor verschillende leeftijden.

  Als jullie er graag bij zijn, open dan snel de bijlage voor meer info over HOE inschrijven.

  Lees meer... / inschrijven...

  Music for Tanderuis 2015

  Music For Life is er dit jaar van 18 tot en met 24 december 2015, opnieuw in De Schorre in Boom. De week voor Kerstmis wordt zo opnieuw de Warmste Week van het jaar. Net als vorig jaar kun je Tanderuis kiezen uit de lijst van vzw's om te steunen. Tussen 23 november en 24 december 2015 kun je jouw actie laten doorgaan. Je kan nu reeds je actie registreren via http://musicforlife.stubru.be/nieuwe-actie

  Klik op onderstaande flyer voor meer informatie.

  mfl2015

  ASStheek

  Lees de nieuwsbrief van onze ASStheek met als thema ‘sensorische waarneming’: http://goo.gl/vMTywJ

  Cursus adolescentenwerking

  De adolescentenwerking van Tanderuis vzw organiseert vanaf november 2015 een 6-delige cursusreeks voor ouders over autisme en puberteit.

  Meer informatie...

   

  Brussenwerking

  Een nieuw schooljaar gaat van start en daar horen nieuwe activiteiten bij!

  Er worden in het najaar 3 activiteiten georganiseerd, telkens op een woensdagnamiddag.

  • Woensdag 14/10/2015 : Halloween
  • Woensdag 18/11/2015: Brussenrups
  • Woensdag 9/12/2015: Kerst-knutselactiviteit

  Meer weten... / inschrijven...

  Zwemmarathon

  zwemmarathon

  Op zaterdag 21 november 2015 organiseert S&R De Meerminnen haar jaarlijkse zwemmarathon voor het goede doel.

  Schrijf jouw ploeg in en maak kans op een gratis zwembadparty, of draag individueel je steentje bij en maak kans op de titel van “zwemzotste zwemmer” en win een jaar gratis sportzwemmen*. De opbrengst van de zwemmarathon gaat dit jaar integraal naar Tanderuis vzw en wordt tijdens De Warmste Week afgegeven bij Music for Life.

  Download hier de promobrief.

  Tanderuis vzw biedt ambulante en mobiele ondersteuning aan gezinnen met een persoon met autisme, al dan niet met aanverwante en/of bijkomende handicap. Autisme is een handicap die zich kan uiten op heel verschillende manieren, maar houdt steeds beperkingen in op vlak van functioneren op verschillende levensdomeinen waardoor de sociale integratie en maatschappelijke participatie belemmerd wordt. Tanderuis vzw biedt handicapspecifieke zorg aan.

  Zwemmarathon voor teams:

  De zwemmarathon start om 8.00u ‘s ochtends en duurt 12 uur. Als bedrijf, vereniging, school of vriendengroep kan je tussen 8.00u en 20.00u een baan “afhuren” voor een uur, waarin je dan zo veel mogelijk baantjes zwemt met je ploeg.

  Een baan afhuren kost €25,-/u. Dit bedrag wordt integraal geschonken aan “Tanderuis vzw”. Een ploeg bestaat uit minimum 5 en maximum 12 personen.

  Door deel te nemen aan de zwemmarathon maakt jouw ploeg kans op het winnen van een exclusieve poolparty voor 50 personen! Je kan deze hoofdprijs wegkapen door met je ploeg als eerste te eindigen in een van volgende vier categorieën: de ploeg met het meest aantal gezwommen baantjes, de jongste ploeg, de oudste ploeg, de ploeg met de gekste zwemoutfit. Hierbij wordt steeds het gemiddelde bepaald per persoon per ploeg. Aan een van de winnende ploegen per categorie wordt dan de poolparty verloot.

  Het deelnameformulier kan je hier downloaden.

  Zwemmarathon voor individuele zwemmers:

  Ook als individu kan je je steentje bijdragen voor het goede doel: vraag je vrienden, familie en collega’s om je te sponsoren per gezwommen baanlengte. De zwemmarathon start om 8.00u ‘s ochtends en duurt 12 uur. Je kan kiezen om deel te nemen voor 10, 20, 30, 50 of zelfs 100 baantjes! Het gesponsorde bedrag gaat integraal naar “Tanderuis vzw”.

  Aan de deelnemers verloten we vijf 5-beurtenkaarten voor het Subtropisch Zwemparadijs.

  Dit jaar gaan we tevens op zoek naar de “zwemzotste zwemmer”: de individuele sponsorzwemmer die tijdens de zwemmarathon het meeste aantal baantjes bij elkaar kan zwemmen. Hij of zij wint een jaar gratis sportzwemmen*.

  Het sponsorformulier kan je hier downloaden.

  We vragen dus de hulp en steun van jou, je bedrijf, vereniging of school door op zaterdag 21 november mee te zwemmen tijdens de zwemmarathon om hiermee “Tanderuis vzw” een extra financieel duwtje in de rug te geven.

  Inschrijven kan vanaf maandag 7 september door je ingevulde deelnameformulier (teams) of sponsorformulier (individueel) te mailen naar sandy.vanlandeghem@sr-demeerminnen.be vóór 14 november 2015.

  * 1 jaar gratis sportzwemmen = 104 beurten sportbad, één jaar geldig vanaf 21/11/2015, op naam te gebruiken.

  Uitwisselingsavond

  De Bezoekouderwerking en de vrijwilligerswerking van Tanderuis vzw richten een uitwisselingsavond in over het boek: “autisme vooruit” praktische gids met 101 tips, op maandagavond 14 september 2015
  Vanaf 18u30 is de ASStheek open voor de geïnteresseerden

  We starten om 19u30 met spreker: Kathleen Peeters, auteur van het boek.

  Om 20u30 is er pauze.

  Van 21-22 u hebben we het 2de deel van de avond: uitwisseling in kleine groepjes (volgens leeftijd persoon mat autisme) van max 8 personen.


  Voor wie?

  • Voor ouders van een kind, jongere, volwassene met autisme ingeschreven op de wachtlijst van Tanderuis vzw – Oost-Vlaanderen.
  • Voor de vrijwilligers van Tanderuis vzw.

  Kostprijs?

  • Er worden 2 begeleidingssessies aangerekend per gezin (10,10€)

  Hoe inschrijven: vóór woensdag 9 september 2015?

  • Voor de ouders: bel of mail naar de coördinator van de bezoekouderwerking met vermelding van de naam en de leeftijd van de persoon met autisme.
   Christine Lauwers 0486 41 60 59 c.lauwers@thuisbegeleidingautisme.be
   Je inschrijving is definitief na overschrijving van €10,10 op rekening van Tanderuis: IBAN BE98 7370 3501 2393 * BIC KREDBEBB
   Ten laatste op woensdag 9 september verwachten we uw bijdrage op onze rekening met vermelding van “Bezoekouderavond + naam persoon met autisme.
  • Voor de vrijwilligers: stuur voor woensdag 9 september een mailtje naar de coördinator van de vrijwilligerswerking: Judith van der Spank, judith.vanderspank@thuisbegeleidingautisme.be of vrijwilligerswerking@thuisbegeleidingautisme.be

  Locatie?

  • Tanderuis vzw, Brusselsesteenweg 375A 9090 MELLE ( recht over bloemenwinkel)

   

  Autisme en pubertijd

  De grootouderwerking van Tanderuis vzw organiseert op 29 september 2015 een info-avond over ‘autisme en puberteit’.

  Deze avond is bedoeld voor grootouders en ouders wiens (klein)kind in begeleiding is bij Tanderuis vzw.

  Meer weten... / inschrijven...

   

  Benefiet filmavond

  simple simonTanderuis vzw organiseert op woensdag 23 september 2015 een benefiet filmavond ten voordele van haar werking. We projecteren de film in CC Nova te Wetteren. Marijke Pinoy zal samen met haar zoon Titus De Sutter de film inleiden. Na afloop kan er nog bijgepraat worden bij een glas in de foyer. Inkomkaarten en steunkaarten zijn enkel nog verkrijgbaar bij de medewerkers van Tanderuis.

  Bekijk de flyer >

  Het grote babbelspel 2

  Als ik een toverstafje had,
  dan zou ik aan het toveren gaan: Een wei vol bloemen,
  een hoge berg om op te staan. Veel leuke vriendjes
  en elke dag zonneschijn,
  Dieren om te knuffelen,
  dat maakt de mensen blij.
  Als ik een toverstafje had,
  dan zou ik aan het toveren gaan: HOCUS POCUS PATS!

  En jij? Waar droom jij van? Wat zou jij toveren? Wat maakt jou heel erg blij?
  Op 27 mei 2015 maken we tijd om heel veel met elkaar te dromen, te babbelen en te lachen. We hopen dat je erbij kan zijn! 

  Info / inschrijvingen...

   

  ASStheek

  Op donderdag 14 mei 2015 zal onze ASStheek gesloten zijn wegens OH Hemelvaart.

  Autisme en vrije tijd

  De bezoekouderwerking van Tanderuis nodigt jullie allen uit op dinsdagavond, 5 mei 2015, voor een uitwisselingsavond over “Autisme en vrije tijd”.

  We starten om 19u30 met het eerste deel:

  Uitleg met heel wat  nuttige tips over vrije tijd bij kinderen, adolescenten en volwassenen met autisme. De spreker is Caroline Claeys, orthopedagoge en thuisbegeleider in Tanderuis.

  Om 20u45 is er een korte drankpauze

  Van 21 tot 22 uur hebben we het tweede deel van de avond:

  Uitwisseling in kleine groepjes van maximaal 10 mensen die met een bezoekouder uitwisselen over het onderwerp. De groepjes worden ingedeeld volgens de leeftijd van de persoon met autisme.

  Meer weten / inschrijven...

  Zeedag 2015

  zeedagOp zaterdag 4 juli 2015 organiseert de brussenwerking een gezinsdag aan zee. Alle brussen worden met familie, vrienden en/of kennissen verwacht! Gezinnen in thuisbegeleiding zonder brussen, zijn ook van harte welkom. Ook wie op de wachtlijst staat voor thuisbegeleiding, is welkom. 

  Alle info / inschrijven...

  Het grote babbelspel

  Beste brussen en ouders,

  Als ik een toverstafje had,
  dan zou ik aan het toveren gaan: Een wei vol bloemen,
  een hoge berg om op te staan. Veel leuke vriendjes
  en elke dag zonneschijn,
  Dieren om te knuffelen,
  dat maakt de mensen blij.
  Als ik een toverstafje had,
  dan zou ik aan het toveren gaan: HOCUS POCUS PATS!

  En jij? Waar droom jij van? Wat zou jij toveren? Wat maakt jou heel erg blij?

  Op 29 april 2015 maken we tijd om heel veel met elkaar te dromen, te babbelen en te lachen. We hopen dat je erbij kan zijn!

  Meer info...

  Aaaarghhh piraatjes

  T.e.m. vrijdag 27 maart 2015 kan er ingeschreven worden voor deze brussen-activiteit.

  Meer info...

  ASStheek tijdens kerstverlof

  De ASStheek zal  op volgende dagen gesloten zijn in het Paasverlof:

  Zaterdag 4 april
  Woensdag 8 april
  Donderdag  9 april

   

  Week van de Vrijwilliger

  Onze vrijwilligers zijn een extra hart en handen binnen Tanderuis vzw en onze gezinnen. En daarom willen we hen in deze week van het vrijwilligerswerk (28/02-8/03) nog eens extra bedanken voor hun inzet in de ASStheek, ondersteuning van een gezin (PPO), ondersteuning bij de bezoekouderwerking / broers- en zussenwerking / hobbyclubs / spelcontact, logistieke hulp, ….

   

   

  Namens alle medewerkers van Tanderuis vzw: dank jullie wel !!!
  Wie interesse zou hebben om zich eventueel ook bij onze vrijwilligerswerking aan te sluiten, mag altijd contact opnemen met Judith van der Spank, coördinator vrijwilligerswerking, vrijwilligerswerking@thuisbegeleidingautisme.be.

   

  Brussenwerking 04.03.2015

  We zijn weer klaar voor een eerste activiteit in het nieuwe jaar!

  En omdat Valentijn net gepasseerd is, willen we deze activiteit bouwen rond het thema ‘liefde’...
  Meer gaan we nog niet verklappen, maar we hopen jullie met een ‘warm hart’ te mogen ontvangen! 

  Lees meer...

  Grootouderwerking

  Grootouderwerking Tanderuis vzw nodigt grootouders en ouders uit op het infomoment: “Het verhaal van broer of zus”.

  Hierbij bekijken we de relaties binnen het gezin vanuit het perspectief van de broer/zus van een kind met autisme.
  Gastspreker is Tinneke Moyson, zij brengt een verhaal gebaseerd op eigen onderzoek en jarenlange ervaring in het contact met brussen.

  Meer weten... / inschrijven...

   

  Brussenweking: activiteiten

  Er worden in het najaar/voorjaar 3 activiteiten georganiseerd, telkens op een woensdagnamiddag.

  Woensdag 4 maart 2015: “Valentijn” (een warme activiteit ... we ontvangen je met S een warm hart – meer verklappen we nog niet)
  Woensdag 29 april 2015: “Babbelspel” (als je een toverstafje had ...wat zou jij toveren, waar droom jij van, waarvan word jij blij...?)
  Woensdag 27 mei : “De wakkere wekker” (allerlei leuke opdrachten uitvoeren tegen de tijd ... let op – de klok tikt!) 

  Meer weten... / inschrijven...

  Info-avond 3 maart 2015

  Een ouder van een kind met autisme vertelt over haar zoektocht, over hoe ze door te luisteren naar (het gedrag van) haar kind heeft geleerd hoe ze als gezin het best met hem en zijn autisme kunnen omgaan.

  Niet gewoon een verhaal, maar een verhaal met een boodschap van een ouder die al een hele weg heeft afgelegd en haar ervaring graag met jullie wil delen.

  Meer weten... / Inschrijven...

  Wereld Autisme Dag

  De Verenigde Naties hebben 2 april uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag (World Autism Awareness Day), een dag waarop autisme wereldwijd in de schijnwerpers staat. Deze dag is bedoeld om iedereen bewust te maken van wat autisme eigenlijk is.

  Op Tanderuis vzw kiezen we er dit jaar voor om op die dag de TALENTEN van personen met autisme in de kijker te zetten en deze ruimer bekend te maken binnen de dagdagelijkse maatschappij, zoals bij onze buren, sponsors, bevriende organisaties, doorverwijzers, kennissen en vrienden van Tanderuis vzw en bij onze gebruikers.

  Het begrip ’talent’ zien we ruim. Het kan iets zijn waar iemand goed/sterk in is, maar even goed iets waardoor je wordt geprikkeld, waar je passie in ligt. Soms is het vinden van een interesse op zich al een (speur)talent.

  Concreet: op  2 april 2015 doorlopend van 19.00u tot 22.00u een vernissage “TALENTEN VAN AUTISME IN DE KIJKER” in Tanderuis vzw !

  Meer weten? Doe je mee? Lees verder...

  Bekijk onze flyer...

  Brussenweking: boekvoorstelling

  Op dinsdag 21 april 2015 om 19u30 komt Eva Van der Linden haar boek "Tussen trots en ergernis" voorstellen. Het boek bevat getuigenissen van brussen van personen met autisme. De brussen zijn tussen de 8 en 43 jaar oud.

  Nadien is er receptie met mogelijkheid tot napraten. De inschrijvingen worden afgesloten op 80 personen.
  Lees meer over dit boek...
  Info inschrijvingen...

   

  Vrijwilligers ASStheek

  Tanderuis is op zoek naar enkele enthousiaste medewerkers om een handje toe te steken in onze ASStheek.

  Lees meer...

  Asstheek tijdens kerstverlof

  De ASStheek is tijdens het kerstverlof open op zaterdag 20 december van 9u30 tot 12u.
  Nadien zijn we gesloten van zondag 21 december 2014 tot 6  januari 2015.
  Vanaf woensdag 7 januari ontvangen wij jullie graag van 14u tot 17u.

   

  Brussenwerking 17.12.2014

  sneeuwmanDe dagen worden kouder, de nachten duren langer, mutsen en sjaals worden G bovengehaald, er lopen zwarte pieten over daken en hier en daar horen we al een streepje kerstmuziek, ...

  We krijgen bezoek van de sneeuwman... maar enkel als we het gezellig en warm kunnen maken in ons lokaaltje. En daarvoor hebben we natuurlijk jullie hulp nodig! 

  Lees meer / schrijf in...

   

  Gezocht: vrijwilligers (M/V)

  Onze vrijwilligerswerking zoekt voor een gezin uit Maarkedal met een zoontje (2010) met autisme en een mentale beperking een vrijwilliger om hem individueel te begeleiden zodat mama zich wat met de 2 oudere zussen of het huishouden kan bezighouden. Het gezin is flexibel naar dagen en uren evenals frequentie van ondersteuning (woensdagnamiddag, weekend en vakantie). 

  Onze vrijwilligerswerking zoekt voor een gezin uit Wieze met een zoontje (2006) met autisme en normale begaafdheid een vrijwilliger om af en toe met hem leuke activiteiten te doen. Het gezin is flexibel naar dagen en uren evenals frequentie van ondersteuning.

  Onze vrijwilligerswerking zoekt voor een gezin uit Oudeburg (bij Aalst) een vrijwilliger om op (liefst zoveel mogelijk van) de volgende dagen ondersteuning te bieden: ma 22/12, di 23/12, woe 24/12 en eventueel vrij 26/12. En op ma 29/12, di 30/12, woe 31/12 en eventueel vrij 2/1. Telkens van 7u tot 13u (de ouders staan op de markt, vandaar het vroege begin uur). Het gaat over een rustige en lieve jongen (2005) met autisme en een verstandelijke beperking.

  Onze vrijwilligerswerking zoekt voor een gezin uit Eke met een zoon met autisme (2002) een vrijwilliger om geregeld wat leuke activiteiten te doen. Graag op woensdagnm of zaterdag. Indien mogelijk een vrijwilliger die ook houdt van technische knutselwerkjes en computers.

  Kennis van autisme is geen vereiste, aangezien wij vorming voorzien en een goede begeleiding/ondersteuning door de thuisbegeleidster van het gezin en de coördinator van de vrijwilligerswerking-PPO (Praktisch Pedagogische Ondersteuning)

  The B'ts for Tanderuis

  Iedereen is van harte welkom op zondagmiddag 21 december in de surfclub van Beervelde voor een optreden van coverbandje The B’ts met randanimatie! En als je interesse hebt om je zelf eventueel als vrijwilliger bij Tanderuis vzw aan te sluiten of meer wilt weten over onze vrijwilligerswerking, neem dan gerust contact op met de coördinator: Judith van der Spank, vrijwilligerswerking@thuisbegeleidingautisme.be.

  Lees meer...

  Brussenwerking 19.11.2014

  Toen we onlangs een gezellige herfstwandeling maakten in het bos, ontdekten we onderaan een dikke ruige boom, een piepklein opsporingsberichtje dat luidde als volgt:

  “Dringend gezocht!... Rolfie de rups! Wie helpt ons onze vriend terug te vinden in de grote mensenwereld? Grote beloning: een lekker sappig groen blaadje sla!...”

  Dit leek ons natuurlijk een schitterende maar vooral moeilijke uitdaging.
  Maar, beste brusjes, wij rekenen natuurlijk ook op jullie om ons daarbij te helpen. Kom ons helpen om de zoektocht naar Rolfie tot een goed einde te brengen. 

  Inschrijven kan tot 17 november. Lees meer...

  rolfie

  ING Solidarity Award

  ING hecht veel belang aan sociaal verantwoord ondernemenen wil daarom Belgische verenigingen steunen. Per provincie schenkt ING 1000 Euro aan de top 5 van verenigingen die de meeste online stemmen verzameld hebben. Ook dit jaar dingt Tanderuis vzw mee naar een ING Solidarity Award. 

  Breng hier je stem uit. Vergeet je stem niet te bevestigen via de link die je in een mail krijgt toegestuurd! Stemmen kan tot 30 november.

  Giften en legaten

  gidsNeem het op voor autisme in uw testament! Tanderuis vzw staat vermeld in de Gids voor Giften en Legaten 2014 op pagina 190. De gids informeert over de besteding van giften, donaties,  legaten of duo-legaten. Op de website http://www.giften-legaten.be vind je een lijst met infofiches van meewerkende organisaties die je kan steunen.

  Geprikkeld om te weten

  Infoavond over studeren met autisme. Voor ouders, personen met autisme, leerkrachten, Gon-begeleiders,...

  Lees meer...

  Boek: autisme vooruit

  Praktische tips om samen met iemand met autisme op weg te gaan.

  tipsEr zijn tal van theorieën over autisme, maar inzicht in de aard van de problemen betekent daarom nog niet dat je de oplossing kent. In de praktijk moeten veel begeleiders, familieleden en professionelen vaak zelf de weg zoeken in wat werkt voor hen in de omgang met mensen met autisme.


  Vandaar dit boek: een duidelijke gids in 101 tips om samen met mensen met autisme op weg te gaan. Een geruststelling voor zij die even vastzitten, een duwtje in de rug voor wie aarzelt.

  De auteur, Kathleen Peeters, thuisbegeleidster bij Tanderuis vzw, stelt het boek voor op de opening van de ASStheek van Tanderuis vzw op 15 november 2014.

  Het boek kost 16,99 euro en kan besteld worden bij Tanderuis vzw. Het boek is ook verkrijgbaar in de boekhandel.

   

   

  Brussenwerking 08.10.2014

  De brussenwerking gaat op zoek naar de wintervoorraad van Knabbel en Babbel. Ga je mee op speurtocht? Enkel toegankelijk voor brussen (in het 1ste tem 6de lj) van gezinnen in begeleiding en op de wachtlijst.

  Lees meer...

  Opening ASStheek + autismebeurs

  Graag nodigen wij u uit op de opening van onze ASStheek,  Onthaal- en Informatiecentrum Autisme.

  De naam knipoogt naar onze doelgroep personen met een autismespectrumstoornis (ASS), die we dag in dag uit met zorg begeleiden.

  De ASStheek bevat een spelotheek, een bibliotheek, een mediatheek en een snoezeltheek.

  Het is een centrum waar personen met autisme, hun familie, professionelen, studenten, leerkrachten, ... kortom allen met een hart voor autisme welkom zijn voor het raadplegen en het ontlenen van materialen, alsook voor uitwisseling en advies onder de vorm van outreach of autismespecifieke consulten. Op die manier hopen we onze kennis op een verantwoorde manier toegankelijk te maken en bij te dragen tot de integratie van personen met autisme binnen onze maatschappij.

  Bent u geprikkeld om meer te weten?

  Kom alvast een kijkje nemen te Melle op ZATERDAG 15 NOVEMBER 2014.

  Beurs

  Doorlopend GRATIS AUTISMEBEURS van 10u tot 17u: verschillende standhouders (o.a. uitgeverijen, ouders, organisaties) stellen ’autivriendelijke hulpmiddelen’ aan u voor.

  Voordracht

  • 10u15: Onze peter David Cantens, dé Rudy uit de tv-serie 'Marsman', heeft de eer om het feestelijk lintje van de ASStheek door te knippen.
  • 10u25: Inleiding door Karen Uylenbroeck, coördinator ASStheek.
  • 10u40: Dhr. Jos Theunis (VAPH): 'Outreach: een nieuwe zorgfunctie'
  • 11u00: Prof. Dr. Roeyers (UGent): 'Autismespectrumstoornis, samen op weg naar een verantwoorde zorg'
  • 12u00: Kathleen Peeters: voorstelling nieuw boek 'Autisme Vooruit'
  • 12u10: Receptie

  Klik hier om u in te schrijven voor de voordrachten (25€/persoon).

  We hopen U te mogen verwelkomen!

  Karen Uylenbroeck, coördinator ASStheek vzw
  k.uylenbroeck@thuisbegeleidingautisme.be

  Danny Aelvoet, directeur Tanderuis 

  U kan alles nog eens nalezen in deze speciale flyer.

  Infomoment grootouders

  De grootouderwerking van Tanderuis vzw organiseert op 21 november 2014 een infomoment voor grootouders met als thema “Autisme, een bondige en praktische verduidelijking”. 

  Bekijk uitnodiging.

  Nieuwe peter Tanderuis

  Wij zijn erg trots onze kersverse peter, David Cantens, te mogen aankondigen ! David is onder meer bekend voor zijn schitterende vertolking van Nonkel Rudy in de serie Marsman.

  Les Pilotes du Coeur

  Les Pilotes du Coeur  organiseren in samenwerking met United Fund for Belgium op 20 september 2014 een oldtimer VIP rally ten voordele van 5 goede doelen.  Voor elk goed doel rijdt een team, met als teamleader een bekende Belg.  Miss België 2014, Laurence Langen,  zal deze rol op zich nemen voor Tanderuis vzw !

  pdc

  Uitwisselingsavonden

  In het najaar zijn er 2 uitwisselingsavonden van de bezoekouderwerking  telkens van 19u30-22u in Tanderuis
  Op 8 oktober 2014: Hoe voelt mijn kind, jongvolwassene zich op school
  Op 25 november 2014: Hoe omgaan met diagnose “autisme”?

  Kostprijs: 10€ per gezin per avond

  Meer uitleg...

  Ook kan je steeds terecht bij Christine Lauwers om bij je thuis een gesprek te hebben met een ervaringsdeskundige (zelf ouder van een kind met autisme en reeds thuisbegeleiding gehad)

  Tel: 0486 416059

  Kostprijs: 10€ voor min. 2 uur.

   

  Najaar Brussenwerking

  Er worden in het najaar 3 activiteiten georganiseerd, telkens op een woensdagnamiddag.

  • Woensdag 8 oktober 2014: Wie vindt de wintervoorraad van Knabbel & babbel?
  • Woensdag 19 november 2014: Op zoek naar de Brussenrups
  • Woensdag 17 december 2014: Waar is Rudolf, het rendier? 

  Lees meer...

  Les Pilotes du Coeur

  Tanderuis is geselecteerd als één van de 5 goede doelen voor een oldtimerrally die in samenwerking met United Fund for Belgium wordt georganiseerd.

  meer info

  Zeedag 2014

  Op zaterdag 13 september 2014 organiseert de brussenwerking  een gezinsdag aan zee.

  Alle brussen worden met familie, vrienden en/of kennissen verwacht! Gezinnen in thuisbegeleiding zonder brussen, zijn ook van harte welkom. Ook wie op de wachtlijst staat voor thuisbegeleiding, is welkom.

  Lees meer...

  Autismebeurs 2014 - standhouders

  De naam ‘ASStheek’ knipoogt naar onze doelgroep personen met een autismespectrumstoornis of kort ASS, die we dag in dag uit met zorg begeleiden. Elk binnen hun eigen persoonlijk traject. Onze ASStheek omvat vier grote delen, zijnde een SPELotheek, een MEDIAtheek, een SNOEZELtheek en een BIBliotheek.

   De openingsdag gaat gepaard met volgend boeiend programma:

  1. TOESPRAAK door Prof. Dr. H. Roeyers (UGent) omtrent de laatste ontwikkelingen binnen het autismelandschap voorafgegaan door een inleidend woordje van Karen Uylenbroeck, coördinator Asstheek.
  2. AUTISMEBEURS: Fabrikanten alsook ouders van personen met autisme krijgen van 10u tot 17u de kans om hun aanbod voor onze doelgroep voor te stellen onder de vorm van een ‘hulpmiddelenbeurs’.

  Met de opening van de ASStheek en de AUTISMEBEURS hopen we een breed publiek te bereiken, gaande van ouders, familie, scholen, revalidatiecentra, CGGZ, studenten tot zelfstandige hulpverleners,... en hen ‘kwaliteitsvol’ mee op pad te nemen binnen het ruime aanbod van hulpmiddelen voor personen met autisme.

  Bent u zelf een kandidaat standhouder dan vindt u hier alle nodige informatie:

   

   

  Gezocht: vrijwilligers (m/v)

  Wil jij extra hart en handen zijn binnen onze vrijwilligerswerking? Dan ben je steeds welkom om je bij ons aan te sluiten. Kennis van autisme is geen vereiste, aangezien wij vorming voorzien en een goede begeleiding/ondersteuning door de thuisbegeleider van het gezin en de coördinator van de vrijwilligerswerking-PPO.

  Meer informatie/interesse: 
  neem contact op met vrijwilligerswerking@thuisbegeleidingautisme.be

  Momenteel zoeken wij specifiek naar:

  Onze vrijwilligerswerking-PPO zoekt voor een gezin uit Belsele met een zoon met autisme (2005) een vrijwilliger om geregeld wat leuke activiteiten te doen. Het gezin is flexibel naar dagen en uren evenals frequentie van ondersteuning. Het gezin is met de bus bereikbaar.

  Onze vrijwilligerswerking-PPO zoekt voor een gezin uit Gentbrugge met een zoon met autisme (2001) een vrijwilliger om samen met hem binnens- en buitenshuis leuke activiteiten te doen. Het gezin is zeer flexiber wat dagen van ondersteuning betreft. Graag ook in vakantieperiodes. 

  Onze vrijwilligerswerking-PPO zoekt voor een gezin uit Aalst met een zoontje met autisme (2005) een vrijwilliger om samen met hem leuke activiteiten te doen, zodat zijn ouders een beetje ontlast worden. Het gezin is flexibel wat dagen van ondersteuning betreft. 

  Onze vrijwilligerswerking-PPO zoekt voor een gezin uit Kemzeke met een zoon met autisme (2003) een vrijwilliger om af en toe samen met hem leuke activiteiten te doen, zoals zwemmen, fietsen, gamen, .. Het gezin is flexibel naar dagen van ondersteuning. Graag in de vakantieperiodes.

   

  Pipi Langkous

  Helemaal vanuit het verre Zweden, komt ze er aan! Pippilotta Victualia Rolgordijna Kruizemunta Efraïmsdochter Langkous. Het sterkste en rijkste meisje van de wereld. Wij kennen haar als Pipi Langkous. Waarom komt ze bij ons langs zullen jullie wel denken? Wel ...Pipi is haar dierbaarste spulletjes kwijt. Ze reist reeds een hele tijd al de hele wereld rond om die terug te vinden, maar helaas tot nu toe zonder resultaat. Wij gaan dan ook met veel plezier de uitdaging aan om samen met haar de spulletjes terug te vinden. Hopelijk zijn jullie ook van de partij om ons daarbij te helpen!!! 

  Alle info...

  Autorondrit i.s.m. Volvo Classic Club Belgium (VCCB)

  Wij zijn blij om u volgende activiteit van Tanderuis vzw te kunnen aankondigen.

  Op 18 mei 2014 organiseert Tanderuis vzw een autorondrit in samenwerking met de Volvo Classic Club Belgium (VCCB).  Die dag zullen een 100-tal Volvo’s vanuit Tanderuis vzw te Melle in de voor- en namiddag  een 2u durende pittoreske rondrit maken.

  Personen met autisme met begeleider, vrienden en sympathisanten van Tanderuis vzw kunnen tegen betaling meerijden in deze schitterende bolides. Voor de kinderen met autisme wordt er voor onderweg een zoekopdracht voorzien. 

  Lees de volledige aankondiging.

  Inschrijvingsformulier.

   

  Walk of Shame

  Op maandag 5 mei organiseert de belangenvereniging voor personen met een handicap "Onafhankelijk Leven" een protestmars onder de titel "Walk of Shame". Een delegatie van het Platform Werk Wachtlijsten Weg (http://www.pwww.be) zal aanwezig zijn op deze manifestatie en achter hun eigen spandoek lopen "Werk Wachtlijsten Weg".

  Lees hun oproep om deel te nemen.

  De Rat van Fortuin

  Tijdens onze volgende activiteit laten we ons op sleeptouw nemen door een heel speciaal diertje: de rat van fortuin.
  Het wordt zeker en vast een leuke namiddag, waarbij we veel tijd hebben om elkaar verhalen te vertellen over onze speciale broer of zus. 

  Lees meer...

  Autisme en emoties

  Emoties: het is zoveel meer dan blij – boos – bang en verdrietig!

  In deze grootouderactiviteit op 15 mei 2014 staan we stil bij de complexiteit van dagdagelijkse emoties. Zowel het uiten van de gepaste emotie als het herkennen van emoties bij andere personen is moeilijk voor mensen met autisme. Aan de hand van een theoretisch kader en concrete voorbeelden uit onze praktijk, staan we stil bij de moeilijkheden die mensen met autisme ervaren. Daarnaast presenteren wij een aantal concrete hulpmiddelen voor binnen de thuiscontext, waarmee we jullie de mogelijkheid bieden om als ouders en grootouders jullie (klein)kind te ondersteunen. 

  Meer info en inschrijven.

  Atelier Papjee

  Reeds enkele jaren werken we samen met studenten van de Hogeschool Gent. Ook dit jaar voorzien zij een extra activiteit waar we vol nieuwsgierigheid naar uitkijken! Ben je benieuwd wat er gaat gebeuren? Schrijf je dan vlug in voor “Atelier Papjee”!

  Lees meer...

  Wereld Autisme Dag 2014

  Deze dag is bedoeld om iedereen bewust te maken van wat autisme eigenlijk is. Wereld Autisme Dag is in 2007 door de Verenigde Naties uitgeroepen tot een wereldwijde themadag. Deze dag wordt elk jaar op 2 april gehouden. Ook Tanderuis vzw draagt zijn steentje bij om deze dag onder de aandacht te brengen.

  Activiteiten

  Al onze activiteiten van april tot en met juni kun je nalezen in onze activiteitenkalender.

  Oldtimer rit

  volvoOp 18 mei 2014 organiseert Volvo Classic Club Belgium een oldtimer rit met ten voordele van Tanderuis vzw. Het is de bedoeling om die dag zoveel mogelijk kinderen met autisme een onvergetelijke dag te bezorgen door ze de gelegenheid te geven om met de oldtimers mee te rijden.

  Er wordt in 2 groepen gereden.  De eerste groep vertrekt om 11.00 u voor een pittoreske rondrit van 2 uren.  Daarna wordt er een lunch voorzien. De tweede rondrit start om 14.00 u tot 16.00 u. Daarna wordt een rondleiding voorzien in brouwerij Huyghe te Melle voor de bestuurders. Op de site van Tanderuis vzw wordt die dag kinderanimatie voorzien en kan u ook  genieten van een lekkere pannenkoek met koffie. We worden die dag ook nog vergast op Koninklijk bezoek van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Laurent. Deelname voor kinderen met autisme (onder begeleiding van één van de ouders) aan de rondrit kost 10 euro per persoon. 

  Inschrijven kan pas vanaf 18 april 2014 omdat we dan precies weten hoeveel plaatsen er beschikbaar zullen zijn.  U kan nu alvast deze datum noteren in uw agenda !

  Lees de aankondiging in Uitlaat, het tijdschrift van de leden van Volvo Classic Club Belgium.

   

  Bezoekouderwerking

  Op woensdag 12 maart om 19u30: uitwisselingsavond met als thema:” Een kind, jongvolwassene met autisme: blijft er nog tijd over voor onszelf en de andere gezinsleden?”

  Op dinsdag 20 mei 2014 van 19u30-22u: uitwisselingsavond met als thema:” Hoe vrije tijd en vakantie invullen in een gezin met een kind met autisme?”

   

  Spelcontact

  Binnen onze kinderwerking starten we met een nieuwe deelwerking SPELCONTACT! Deze try-out start vanaf 15 januari, en is voor jongens en meisjes met autisme en een normale begaafdheid van het 4de, 5de en 6de leerjaar.

  spelcontact logo

  Met andere woorden:

  Speelt uw kind graag spellen in leuk gezelschap?
  Dan is dit zijn/haar uitgelezen kans om én nieuwe spellen te leren kennen
  én nieuwe contacten te leggen!

  Speelt uw kind graag spellen, maar verloopt het niet altijd zo gemakkelijk met
  begrijpen van het spel, omgaan met winnen en verliezen, beurtrol, …? 
  Dan helpen wij hem/haar daar graag  bij!

  Wil uw kind komen ervaren of het iets voor hem/haar is?
  Dan kan uw kind naar de ontmoetingsdag komen om kennis te maken
  met de begeleiders, de locatie,… tijdens een spelmiddag.

  Lees meer...

  Reis rond de wereld

  We nodigen alle brussen uit op een groot avontuur. We trekken onze stapschoenen aan, halen onze verrekijker van onder het stof, zetten een grote zonnehoed op ons hoofd, nemen kompas in de hand en maken ons klaar voor: ‘Een reis rond de wereld’.

  Alle details lees je hier.

  Info over onze andere activiteiten lees je in onze nieuwsbrief.

  Adolescentenwerking

  tabasscoOp 10 april trekken we met Tabassco een namiddag naar de Blaarmeersen in Gent waar we de pleinspelen en minigolf  gaan uitproberen.

  Op zaterdag 26 april gaat er voor de Bassta groep een heus stadsspel door in Gent! Benieuwd wat onze enthousiaste vrijwilligers in petto hebben voor deze namiddag.

  Ten slotte gaan we met Tabassco op 26 juni letterlijk een namiddag uitwaaien aan zee. Hopelijk staat er voldoende wind zodat onze vliegers door de lucht kunnen dansen en de gocarts over de zeedijk geblazen worden.

   

  Wensen voor Tanderuis

  Straffe mensen onze medewerkers. Ze wisten verschillende BV's te strikken een nieuwjaarsboodschap in te spreken voor Tanderuis.

  Grootouderwerking

  Grootouderwerking Tanderuis vzw nodigt grootouders en ouders uit op: Autisme, een inleefmoment.
  Grijp de kans om autisme beter te begrijpen en te ervaren. 

  Lees meer...

  Woonzorgproject

  The Lodge (Gent) is een woonzorgproject in Gent van Brainstones voor kwetsbare mensen. Op woensdag 22 januari om 19u30 is er een info-avond gepland in de Oude Abdij, Drongenplein 26 in Drongen.

  Groepsbegeleiding najaar 2014

  De module groepsbegeleiding binnen Tanderuis richt in te najaar van 2014 twee groepscursussen in.

  De eerste cursus wordt georganiseerd voor ouders van een kind (tussen 6 en 12 jaar) met een normale begaafdheid en autisme.

  In deze cursus wordt duidelijk hoe het komt dat de opvoeding van een kind met autisme zo anders verloopt. Er wordt stap voor stap gewerkt aan meer inzicht in het autistisch denken en doen. Samen met u, de andere deelnemers en de begeleiders van de groep zoeken we naar een manier van omgaan met uw kind. Lees meer...

  De tweede cursus is gericht naar ouders van een jongere (tussen 12 jaar en 16 jaar) met een normale begaafdheid en autisme. In deze cursus wordt duidelijk hoe de puberteit verloopt en wordt er telkens een link gelegd naar het autisme. Er wordt stap voor stap gewerkt aan meer inzicht in het autistisch denken en doen. Samen met u, de andere deelnemers en de begeleiders van de groep zoeken we naar een manier van omgaan met uw jongere. Lees meer...

  Oudercursus Impact

  Binnen Tanderuis vzw hebben we reeds een jarenlange en heel positieve ervaring met groepsbegeleiding voor ouders van kinderen en jonge adolescenten met autisme.

  Vanuit deze ervaring en vanuit onze inhoudelijke overtuiging willen we ook voor ouders van onze allerkleinste kinderen in begeleiding met een vermoeden of duidelijke diagnose van een autismespectrumstoornis een dergelijk aanbod uitwerken.

  Sinds vorig jaar is er een nieuw oudertrainingsprogramma uitgegeven, nl.: IMPACT - Improving Parents as Communication Teachers.

  Brussenwerking voorjaar 2014

  broers en zussenDe brussenwerking van Tanderuis organiseert in het voorjaar 2014 drie activiteiten. Deze gaan telkens door op de woensdagmiddag. U leest er alles over in deze nieuwsbrief.

  ING Solidarity Award

  We hebben het gehaald! Tanderuis vzw wint een ING Solidarity Award ter waarde van 1000 euro! Bedankt aan iedereen die gestemd heeft en anderen aanzette om hetzelfde te doen!

  Solidariteitsfonds

  Niet iedereen heeft de middelen om de sessies van de thuisbegeleiding makkelijk te betalen. Daarom werd ons solidariteitsfonds in het leven geroepen. U leest er alles over in deze flyer.

  Music for Life

  De actie ‘Music for Life’ van Studio Brussel richt zich dit jaar op Vlaamse VZW’s.  Tanderuis vzw is reeds goedgekeurd als mogelijk goed doel door de Koning Boudewijn Stichting. Concreet betekent dit dat vanaf nu iedereen die een initiatief wil nemen zich kan laten registreren op de website van  Studio Brussel en Tanderuis vzw kan aanduiden als goed doel. Je kan dan een gift storten of een actie op touw zetten om Tanderuis vzw financieel te steunen.

  Heb je zin gekregen? Lees er dan onze flyer op na om te weten te komen hoe je een actie kan opzetten.